Feeds:
Posts
Comments

~salam~

menjelang jam 12 am…suasana damai tenang..notes besepah2 atas meja stadi,buku penuh atas lantai, laptop on, intenet on, kopi secawan di sebelah……ape lagi yg x cukup?semua dah tersedia cukup utk keperluan belajar tp mengapa diri ini merasakan masih x bleh nak stadi dengan baik???

teringat pesan arwah abah…belajarlah elok2,mama pon pesan yg sama jugak blajar baik2…family semua pon berpesan jugak benda yg sama….tp tuan empunya diri….mengapa masih blom mengerti?mengapa masih x mau stadi…..mengapa ika????adoi la ika….berubah…..chaiyok2….huhu~

menyebut ttg ujian/exam/imtihan/dugaan/cabaran/masalah n ape2 la yg sinonim dgnnya membuat ku bertanya lagi pada diri sendiri………adakah aku menerima segala ujian yg diberikan Allah dgn hati terbuka?adakah aku sering berkeluh kesah dgn dugaan tersebut?adakah aku benar2 redha dgn setiap ketentuanNya?adakah aku telah menyelesaikan setiap ujian bersesuaian dgn kehendakNya? 

igtlah….setiap ujian yg diberikan Allah tu sesuai dgn tahap keimanan kita…..Allah bukan saja2 nak kita susah..tp Dia nak menguji kita sebagai tanda Dia masih lagi syg pada kita…..makin kuat ujian yg ditempuhi makin syg Allah pada kita…sekarang terpulang pada kita utk menerima ujian tersebut dgn hati terbuka atau hati yg selalu berkeluh kesah….

2668047396_2c09dff982

semalam time keluar makan…..(kire njoy la kot)..tibe2  hp ku berbunyi deringan msg….inti msg tersebut….

“ika kita ada UO ari isnin malam selasa…..blh x nak wat?”….dalam atiku berkata Ya Allah besok ari selasa 2 nak exam blok…mcm mana nih…

aku pon mereply msg tersebut….”klau tukar ari selasa malam rabu blh x…kita kan exam besok 2″…

pas2 msg pon berbalas…”x bleh kot sbb ari selasa malam rabu ada gak org exam…so x pela ika kita sacrifice diri kite, kite besangka baik la”…..atiku meronta2…adoi la…

pas2 diriku berpk lagi…Ya Allah inikah ujian yg bakal aku tempuh…..sekarang aku diharuskan utk memilih mana yg lebih prioriti dlm idupku…..maka aku pon mambalas msg 2 kembali….”em…oke la klau mcm 2.buat jela UO.”

mebi ada hikmah Allah menetapkan begitu…teringat balik tadabbur Quran surah at-Taubah ayat 38-42…ayat2 tersebut byk menyebutkan ttg berperang,berjihad fi sabilillah…dalam konteks aku skrg nih kena berkorban memilih yg mana perlu diutamakan….UO atau ujian blok…1 dunia 1 akhirat….keadaan ni benar2 menguji diriku…huhu~

“berangkatlah kamu baik dgn rasa ringan maupon dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. yang demikian itu adalah lebih baik jika kamu mengetahui.” (QS 9:41)

“wahai org-org yg beriman! jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.” (QS 47:7)

subhanallah…2 ayat 2 benar2 buat aku befikir balik ape yg telah aku msg td…baru aku tersedar dari lena yg panjang…Ya Allah maha pemurahnya Engkau kerna telah memberi peluang kepadaku utk merasai nikmat memilih dan membuat keputusan….nikmat pengorbanan yg pasti akan dibalas ganjaran berlipat ganda oleh Sang Pencipta….sesungguhnya aku sgt bersyukur padamu Ya Allah…

dengan 2 ayat 2 yg memberi kekuatan padaku utk berjihad di jalanMu..kerna aku pasti pertolongan Allah itu pasti….Allahuakbar!!!!!!

kepada diriku dan teman2 seperjuangan ku ucapkan selamat menempuh ujian blok minggu nie…ma’an najjah fil imtihan…yosh..salam (^_^)

2723204429_124fa06b00

p/s : luahan ati yg ketika ini harus stadi tp diisi dgn menulis blog…hehe~ 

Advertisements

~salam~

panasnya tengah ari nie…sampai x tau nak wat pe dah….buka blog ni buka blog 2..baca blog dia nie baca blog org 2…huhuhu~capek deh..bila fikir2 dah lama lak x post entry baru…so bukak la blogku ini n mula menaip sesuatu tanpa berfikir apa2 pon…tibe2 rasa mcm adoi diri ini byk sungguh terleka dgn kehidupan duniawi semata…

bila dah kurang kerjaan mula la memikirkan itu ini, memikirkan mcm2 yg bgku x penting pon..tp still nak gak pk..aih pening btol ngan diri ini…(diri sendiri pon kurang mengerti ngan keadaan diri sendiri)…ya Allah pe aku merepek ni…

tadi ada bace blog shamz pasai facebuk….hmmm…x tau lak nak komen pe..terase mcm kene kat batang idung seniri…sendiri mau pk la kan apa yg terbaik tuk diri sendiri….ntah la…huhu~

pastu lanjut ke blog adikku…bro zurhain…entry dia bgus…(pandai gak adik aku menulis blog ek..hahaha)kataku dalam lubuk ati…dia tulis ttg naqib kesayangan dia…huhu….aku nie naqibah slalu tukar2…konfius dah..jap org nie pas kat org 2.kejap pas balik kat sini…hmm…tp x pela aku paham nape diorg wat cm2….aku redha ngan suma ini asalkan ada lagi yg still syg kat kitorg..kan3….yg still nak bimbing kitorg ke jalan syurga Allah…ameen….

lanjut lagi baca blog sarah lak….em…sarah dah lama x update…mungkin keterbatasan waktu n ape2 jela..huhu…sarah datanglah umah kitorg…update la blog…hehe…

dari blog sarah lanjut lak ke blog ummu anas…hmm…ada 1 topik jika cintakan dia contohilah dia…buatku terpk2….apakah erti cinta sebenar…apakah persepsiku terhadap cinta….cinta n cinta n cinta…..berlegar2 perkataan cinta dalam kepalaku….cinta kepada seseorg bernama lelaki ataukah cinta kepada ibu bapa,keluarga ataukah cinta kepada sahabat…………….so apakah itu cinta???bertanya lagi diriku kepada diriku….huhu….jawapan diriku….mmg suma 2 mmg cinta tp 2 cuma cinta kepada makhluk yg kita x pasti dia terima atau x cinta yg kita berikan sepenuh ati…yg kita tau pasti suatu ari nanti akan meninggal dunia..meninggalkan kita…jadi cinta 2 sekadar cinta di dunia, cinta yg x kekal abadi……so….kalau nak cinta yg abadi….cintalah hanya kepada Allah yg maha pemurah,maha pengasih…maha penyayang….dijamin pasti cinta kita x kan ditolakNya…….selangkah kita mendekatiNya, umpama seribu langkah Dia berlari mendekati kita…itulah agungnya cinta terhadap Allah…cinta yg abadan abada…….

pastu kelik2 plak kat blog anis…dia tulis ttg mencari pasangan hidup…aduh..nie yg lagi x tau nak kate ape…wondering diri sendiri….cinta lagi….pasangan idup plak…adeh jiwangnya aku tgh ari nie..hahaha…i’m still wondering…cinta 2 sgt abstrak utk digambarkan..byk analogi yg digunakan utk menunjukkan bahwasanya cinta kepada makhluk x kan kekal abadi tetapi hanya cinta kepada Allah lah yg akan kekal selamanya spt kata2 kat atas td..huhu…..

seperti kata2 dlm gambar kat bawah ini…….

2677809071_b9fbfd384f

3041129834_5fe946d55f

oh Tuhanku…ku pohon Kau berilah jodoh yg terbaik buatku…jodoh yg dapat membimbingku ke jalan syurgaMu..yg dapat sentiasa mengingatkan aku tika aku kealpaan…yg dapat bersama2 denganku mencari keredhaanMu….yg hanya mencintaiku kerana Mu ya Allah….jgn la biarkan aku terhanyut dengan cinta duniawi ya Allah…

jika aku jatuh cinta biarlah aku mencintainya keranaMu ya Allah……ameen….yosh salam~

~salam~

bleh la tgh2 dok rajin stadi (btol ke..hehe) tibe2 pegi tulis blog plak.x dapat disangkal bahawasanya blok nie sgt membosankan…haha…em..dah la lama x update blog di atas sbb2 kemalasan melanda diri…hehe…ish3 berubah la wahai ika….jgn jadik malas..igt tanggungjawab anda dimuka bumi ini….Ya Allah ampunkan daku~

eh bebalik ttg daurah kite…melalut lak membebel..hehe…..daurah 1st SOJ nie mmg dah lama dirancang oleh ketua program kite iaitu cik halimah hanizam hamzah ismail daud….panjangnya nama lem…huhu..kite nak ucap tahniah kat awak lem n suma org  kerna bejaya menjayakan prog daurah 4 hari kite nie…alhamdulillah….

alkisahnya daurah nie bemula dgn kedatangan sisters2 dari malaysia(jauhnya diorg terbang sampai padang) pada ari kamis tggal 14 mei 2009…ada 3 org yg dtg jenguk kitorg nie…petama kak syahirah,kedua kak roha n ketiga kd…ari petama diorg sampai trus diorg datang tgk ktorg wat usrah…usrah ttp belangsung walaupon tanpa kehadiran uni ayi…ari 2 ktorg bedah buku ttg 10 org sahabat yg dijamin masuk syurga…rasanya suma pon mesti dah tau kan sp 10 org 2…em..klau x tau gak bleh la baca ttg 10 org yg dijamin masuk syurga….byk sgt buku yg menulis ttg 10 org sahabat tersebut…klau usrah sy guna buku “tokoh-tokoh besar islam sepanjang sejarah” karangan Syaikh Muhammad Sa’id Mursi…Tokoh2%20Besar%20islam%20Spnjg%20sejarah%20E31

dah abis usrah mula sesi taaruf…ekceli sy dah jumpa 3-3 org sisters dekat Fateh 2 tyme sy blik mesia bln 2 ari 2…igtkan diorg x igt sy tp alhamdulillah diorg still igt sy lagi..terharu sih…haha..abis bertaaruf dilanjutkan ngan makan malam dalam talam…yummy cedapnya…erat ukhwah tau…

next daynya….ari jumaat sy x sempat pegi plak daurah 2 sbb sebuk ngan urusan duniawi yg x henti2…Ya Allah sekali lagi kumohon ampunanMu…em..so x leh la nak citer apa yg belaku ari kedua daurah nie…mebi i’Allah ada sis yg lain kot yg bleh cter pasal ari kedua daurah….tlg ye sis2 sekalian..huhu

then next daynya lagi ari sabtu…..jeng3…ari nie kitorg daurah + jaulah….jaulah pegi byk2 tempat…perjalanan 1 hari suntuk bermula dari padang – malibo anai – bukit tinggi – danau singkarak – back 2 padang….penat tp sgt bebaloi jaulah kite nie…alhamdulillah

pagi2 dah kena kumpul kat fk…sbb nak jalan2 punye psal x kesah la hujan ke ape ke..yg penting jalan2…yeeha…hehe…bgun2 cuaca pagi 2 hujan renyai rasa nak demam sbb main hujan malam 2..tp x mematahkan semangatku…alhamdulillah Allah masih memberi kesempatan padaku…yg ajaibnya on de way pegi ja hujan sampai malibo anai dah berhenti ujan.pas2 x hujan dah sampai on de way blik padang bru hujan blik…subhanallah…Allah maha besar…

DSCN3318

mereka

DSCN3314

DSCN3321

bas kami

DSCN3322

barang kami

on de way pegi dalam bas pon ada gak game sesi taaruf…sesi soal jawab mengenai kawan2 kita….best sgt…byk benda yg kita dapat tau ttg kawan kita yg sebelum nie x penah pon kita ambik tau…cth makanan kegemaran dia, benda yg paling dia nak org tau pasai dia, hobi dia n mcm2 lagik…pas2 main game pas2 kertas sambil mengingati nama ayah kawan2 kita…main punya main sampai x sedar dah sampai rupenye kat malibo anai nie…hehe…yg bestnya lagi sampai2 je kitorg org 1st yg datang…wow..hebatnya kite…hehe…2 yg bertambah x sabar nak terjun kolam…sbb x dak org lagi yg dtg. kolam 2 sgt tenang…air sgt jernih…subhanallah indahnya ciptaan Tuhan…terpegun jap tgk…cantik sgt…mula2 begambar2 je..lama2 dah geram sgt kat air (pantang tgk air) masuk kaki dalam air…huhu sejuknya tuhan je yg tau…last2….i think u’ll know wat happen kan…haha…dah la x bwk baju nak mandi..sbb igt pg td mcm nak demam so x nak mandi..last2 mandi gak….ngan baju 2 la mandi ngan baju 2 la g jenjalan…hehe..ape la nak jadi nie…:p

DSCN3355

DSCN3382

DSCN3325

 

bila dah abis mandi perut lapar la plak sbb mandi dalam air sejuk mcm ais..tyme 2 makan…em…mcm2 makanan ada sbb kitorg wat pot luck..ada nasik goreng,nasik puteh ngan lauk sayur n sambal bakso…em resepi kak syahirah n de geng diorg kate…huhu..cedap akak…yummy…pas2 ada bakwan n mcm2 lagik…

after selesai mandi + makan….tyme 2 mengingat Sang Pencipta alam…..masing2 membuka mushaf dan membaca beberapa ayat yg menyebut tentang penciptaan Tuhan….den km bermain beberapa game ala2 explorace (depa la yg kata..hehe) yg bertujuan utk mengeratkan lagi ukhwah sesama km…

lepas selesai acara di malibo anai…..next destination pegi ke bukit tggi…dekat jam 2 bru sampai di bukit tggi..ape lagi yg dibuat di bukit tggi???suma mesti tau kan….soping soping n soping…byknye la duit nak soping….x soping ekceli tp lebih kepada window soping..haha…ndak ado pitih lai…

pas2 setelah berhabis masa di bukit tggi selama kira2 2 jam setengah km berlanjut ke next destination iaitu danau singkarak…kat sini lebih kepada nak tgk pemandangan je…pegi tyme dekat nak sunset 2…romantik abis la katakan…tp sx nampak sunset lak kat sini….yela danau dikelilingi gunung singgalang ngan gunung merapi…nak nampak cmne kan…cukuplah begamba…x henti2 begamba..fotogenik la  katakan…huhu…puas begamba ala2 artis gitu semua dipanggil masuk ke dalam bas…tyme 2 betolak blik padang….sedeynya sbb jaulah nak berakhir dah….:(

tp sebenanya byk sgt yg kita suma bleh ambil pengajaran dalam jaulah + daurah nie…ukhwah kita suma i’Allah makin betambah kukuh, pas2 masing2 dapat mengenali antara 1 sama lain…kenal ttg kawan2 kita..tau ttg kesukaan n ketidaksukaan kwn2 kita,mengenali perwatakn dia n byk lagi la…x tersebut dekat sini…pendek kata sgt penting la bg kita utk mengenali kawan kita sebaik2nya…bru terasa indahnya persahabatan apabila ukhwah kita yg terjalin ngan sahabat kerana Allah semata2…semoga kita sentiasa saling ingat mengingati,nasehat menasehati sesama kita dalam mencari redha Allah n meraih syurga Allah…ameen…yosh..salam~

p/s : gambo nanti bru nak upload…huhu

~salam~

em…mebi hari ibu dah lepas beberapa hari..tp dalam hatiku hari ibu adalah setiap hari…utk mama ku selamat hari mama…k yong sayang mama sgt2…

rasa bahagia sgt bila dgr mama gelak time tel hari 2…mama jgn risau anak mama nie x kan lupakan mama selagi hayat dikandung badan selagi jasad mempunyai roh….

my lovely mama n I

adoi dah brape ari x tepon mama….mama mintak maaf bkn saja x tel mama tp x sempat la mama..bila nak tepon mama ja dah lewat malam mesti mama pon dah tido.mggu nie bz sgt.byk aktiviti…em…tiba2 malam nie rindu sgt kat mama…mama rindu k yong dak??~homesick berat nih~

semalam ari guru…selamat hari guru mama….kaulah mama ku kau la guruku….2 pon aku x sempat wish lagik kat mama…adoi la apa nak jadik ngan aku nih…huhu

ntah la bila pk2 blik skrg pon bila dah bz skit pon x dan nak tepon mama nanti bila dah keja mcm mana la…Ya Allah jgn la biar aku jadik anak derhaka pada mama n abah…k yong sayang mama k yong rindu n syg abah…T.T

harap mama senantiasa berada dalam rahmat Allah…~dari anak mama yg senantiasa mencintaimu~yosh salam…

 

~salam~

pagi2 buta dah on laptop…on9…ym….tiba2 adik aku dri mesir buzz…saja kot dia nak sembang ngan kakak dia sorg nie..huhu……

Muhammad Zurhain : salam

Muhammad Zurhain : dah pandai wat blog skrg…..

Zulaikha Ika : salam….

Zulaikha Ika : besa la kat sini suma harus wat blog…bleh dakwah kot blog…

Muhammad Zurhain : bayang dah baca blog k yong….

Muhammad Zurhain : bagus la tulis cm2…

Muhammad Zurhain : tp ayat k yong macam tebalik sikit…

Zulaikha Ika : apa yg tebalik???

Zulaikha Ika : tlg la btolkan klau slah……

Muhammad Zurhain : 2 pasai yg mengapa 2

Muhammad Zurhain : hubungan kita dengan manusia akan baik kalau kita menjaga hubungan kita dengan Allah…Allah akan mejaga hubungan kita dengan manusia sbb kita menjaga hubungan kita dengan Allah…..

Muhammad Zurhain : ayat k yong tebalik….bukan hub kita dgn Allah akan baik klau hub kita ngan manusia baik….

Zulaikha Ika : ooo..yaka…tq la tolong betolkan…

n perbualan kami trus berlanjut dengan dia memberikan ceramah mini @ kuliah subuh (sbb kat sana tyme 2 baru nak subuh)  padaku…….

Muhammad Zurhain : kita kena perbaiki diri kita kalau nak berdakwah…

Muhammad Zurhain : n igt kalau kita berjaya dalam mendakwah org, 2 adalah nikmat yg Allah kurnia tuk kita.

Muhammad Zurhain : bkn sbb usaha kita, tp sbb Allah nak bg hidayah kat org 2.

Zulaikha Ika : oooo……

Muhammad Zurhain : 2 kalau kita berjaya dakwah org

klau kita gagal plak, jgn putus asa n besedih

sbb hidayah 2 bukan milik kita

hidayah milik Allah…

Zulaikha Ika : betol2…

Muhammad Zurhain : kita sebagai pendakwah hanya perantaraan Allah untuk mmberi petunjuk kat org lain.

jadi kita kena sentiasa mengislahkan diri…

Zulaikha Ika : islah??

Muhammad Zurhain : islahkan diri, jadi diri lebih soleh….

Zulaikha Ika : oooo…pas2…

Muhammad Zurhain : sbb bukan suma org yg kita dakwah 2 tgk kpd kalam kita ja tapi depa tgk gak peribadi pendakwah.

kalau peribadi x menggambarkan pendakwah, maka apa yg kita bawak org akan pandang sebelah mata ja..

walaupun benda 2 btol n walaupon kta byk ilmu….

Zulaikha Ika : em….btol2…

Muhammad Zurhain : k la dah nak azan subuh…mcm ceramah plak bayang ckp.. 

haha

Zulaikha Ika : em…oke la k yong pon nak p klas nie…nanti sambung len…

em….2 la kuliah subuh yg disampaikan oleh adikku kpd kakaknya yg sorg nie…actually byk sgt benda yg dia ckp 2 btol.kadang2 kita pon x sedar yg hidayah 2 milik Allah..kita disini sebagai perantaraan Allah ja kepada org len..kita x berhak nak judge org yg masih blom diberi kesempatan tuk rasa nikmatnya hidayah Allah 2….

so bagi mereka yg rasanya telah menerima hidayah dari Allah 2 marilah bersama mengajak org laen pon trut serta bersama kita…even klau dia x nak pon nk wat cmna…we try our best…..yg bagi hidayah 2 hanya Allah sahaja…

1 lagi yg sy terkesan la…….peribadi pendakwah 2 sgt mencerminkan seseorg pendakwah tersebut…btol jgk kan?yela kalau pendakwah 2 just ckp je tp dia x wat pon apa yg dia ckp..sapa nak dgr kan apa yg dia ckp even ilmu tggi sampai ke langit pon..huhu………[insaf sejenak memikirkan diri yg x layak lagi bergelar pendakwah]…..byk lagi yg sy kena ubah….

k la marilah bersama mengejar redha Allah dlam meniti syurgaNya yg kekal abadi…….yosh….salam:)

p/s : bayang sori na k yong ambik n tulih blik apa yg bayang ckp…..huhu…tq adikku….

 

Mengapa????

~salam~

mengapa diri ini?

mengapa diri ini sering berasa tidak puas hati?

mengapa diri ini selalu merasa tidak cukup????

mengapa????

persoalan yg sering bermain di minda???mengapa ati ini merasa x best je????persoalan lagi….mengapa ati ini merasa x senang??seterusnya persoalan lagi….adakah aku dah melakukan kesalahan???soalan lagi…..adakah aku bermasalah??soalan lagi……soalan lagi dan soalan lagi……….soalan terakhir… kenapa byk sgt soalan yg bermain dibenak minda ini?????

semua jawapan terletak pada diri sendiri…….hmm…need 2 change myself…

ada kata2 or hadis or ayat quran x tau yg mana….dia kata “hubungan kita dgn Allah akan baik if hubungan kita ngan manusia juga baik”…..em btol dak ntah kata2 2..klau salah tolong btolkan ye…

persoalannya…..soalan lagi..huhu….persoalannya adakah hub aku dgn teman2ku baik?apakah diorg suma menyenangi aku????klau x 2 bermaksud mmg hub aku dgn Allah juga x baik la kan………….

sebenanya kat sini  nak post ucapan mintak maaf kepada teman2 n sahabat2 n sapa2 je yg terasa or ada terhiris perasaan or x senang ati dengan diriku ini….diriku ini sebagai manusia kadang2 x menyedari sering berbuat kesalahan pada teman2 sehingga menyebabkan mereka terasa dgnku…em..kadang2 susah sgt nak lafazkan kata2 maaf..spt lagu sorry seems to be the hardest word….its not i’m ego tp ntah la kadang2 x terlafaz kata2 maaf 2…….sori ye teman2….harap suma dapat maafkan kesalahan diri ini supaya hub ku dgn Allah juga akan baik apabila hub ku dgn manusia baik….

besama2 kita menuju redha Allah di dlam menempuh  jalan yg berliku ini……yosh….salam~

p/s: sekadar luahan hati yg tgh x berperasaan skrg………

~salam~

“Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat diawal surah Al-Kahfi, maka ia akan dilindungi dari fitnah Dajjal”

(HR. Bukhari dan Muslim)

em…hadis 2 saya ambik kat buku Dahsyatnya surat Al-Kahfi….nie adalah buku yg latest skali saya baca….

cover buku

cover buku

buku nie karangan Muhammad Albani…dalam buku nie dia ceritakan ttg keistimewaan surah Al-Kahfi yg slah satunya sbg penangkal dari fitnah dajjal.kita pon dah tau kan kiamat dah semakin hampir n dajjal pon makin dekat..so apa yg telah kita persiapkan sbg benteng diri kita nak selamatkan diri dari fitnah dajjal????.kebanyakan pengikut dajjal adalah org 2 yg mengetahui..jgn la kita termasuk dalam gol 2..Nauzubillahiminzalik….

klau kita cuba tadabbur surah nie  kita leh tgk kan Allah dah jelaskan ttg fitnah Dajjal…contoh lam ayat 5 ” mereka sama skali tidak mempunyai pengetahuan ttg hal itu, begitu pula nenek moyang mereka.alangkah jeleknya kata2 yg keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan (sesuatu) kebohongan belaka” ..2 kan Allah dah state kan yg apa yg mereka ckp adalah kebohongan belaka…jadi kalau kita nak hindarkan dari fitnah dajjal salah satunya dengan membaca atau mengahafal 10 ayat pertama n 10 ayat akhir..

“Barangsiapa di antara kalian yang menjumpai (dajjal), maka hendaklah ia membaca ayat2 pembuka surah Al-Kahfi, kerana ia akan menyelamatkan kalian dari fitnahnya”

(HR Musllim)

selain 2 ada lagi mcm2 lagi citer yg lain lam surah 2…kita tau kan citer ttg ashabul kahfi…7 pemuda yg tidur selama 309 tahun,pas2 pasai kisah nabi musa n nabi khidhir,pas2 ada kisah zulkarnain pasai benteng ya’juj ma’juj 2..n byk lagi..klau nak baca bleh je pinjam buku saya or bleh je g cari kat bookstore…promotion lak..huhu….yosh…salam